obvestila
gnezdilnice
foto
zgodbe
izvirne gnezdilnice
projekti
načrti
gnezdilnic
sorodne
povezave
zimsko
krmljenje
knjiga
gostov
   
● Raziskovalni projekti
Raziskava gnezditvene biologije
velike sinice v različnih habitatih
Raziskava gnezditvene biologije velike sinice in zasedenosti gnezdilnic
Raziskava gnezditvene biologije plavčka in močvirske sinice
Golob duplar, namestitev gnezdilnic, Ponova vas pri Grosuplju
Belovrati muhar, namestitev gnezdilnic, Krakovski gozd
Veliki skovik, namestitev gnezdilnic, Ljubljansko barje
   
Gnezdilnici sta nameščeni na smreko v odprt del    krošnje, kjer ni vej, tako da imajo sove po zraku
lahek dostop do gnezda.
 
Namen raziskave: sam pri sebi sem tuhtal in razmišljal, kako bi lesene, nerodne in težke gnezdilnice za lesne sove in kozače nadomestil z lažjimi. Odločil sem se, da poskusim s 50 litrskimi plastičnimi sodi, ki imajo kar nekaj prednosti pred lesenimi gnezdilnicami: so lahki, trpežni, dobimo jih brez stroškov in z izdelavo gnezdilnice nimamo veliko dela.
Leto pričetka: 2006
Področje, kraj, habitat: mešani gozdovi osrednje Slovenije .
Gnezdilnice: gnezdilnice so narejene iz 50 litrskih plastičnih sodov. Vhodna odprtina je velikosti 23 cm x 18 cm (širina x višina). Na obodu, na robu dna so izvrtane 4 luknje premera 8 mm, ki služijo odvajanju vode, ki lahko zaide v notranjost ob močnejšem deževju in sneženju. V gnezdilnice sem natlačil 10 cm na debelo žitne slame, ker sove ne delajo svojega gnezda. Navodila za izdelavo tovrstne gnezdilnice dobite tukaj. Višina namestitve gnezdilnic je 10 do 12 metrov.
Pridobljene izkušnje:
gnezdilnice za večje sove narejene iz 50 litrskih plastičnih sodov so lahke za nameščanje, saj tehtajajo samo cca. 3 kg. Najlažje jih nameščamo na smreke in jelke tako, da gnezdilnico postavimo na vejo, stisnjeno ob deblo med dvema višjima vejama. Na ta način gnezdilnico dobro zagozdimo med veje. Dokončno jo ob deblo fiksiramo zgoraj in spodaj z dvema močnima kabloma, skozi ročaje pa jo še s tretjim kablom zvežemo ob deblo.
Komentar: v letih od 2006 do 2010 sem namestil 19 tovrstnih gnezdilnic po mešanih gozdovih osrednje Slovenije. Lesne sove so jih sprejele, tako kot je velika sinica odlično sprejela črne plastične gnezdilnice prostornine 4,3 litra (okrogle in oglate).
Raziskovalec in foto: Aleksander Pritekelj, e-naslov: aleksander@gnezdilnice.si 


Po končani gnezdilni sezoni ostane v gnezdu lesne sove nekaj sto izbljuvkov, ki jih za seboj pustijo odraščajoči mladiči. Nedotaknjena pa ostanejo letalna peresa manjših ptic. Fotografija je bila posneta oktobra 2011 v gnezdilnici, ki je bila nameščena oktobra 2009 kar pomeni, da je bila gnezdilnica zasedena eno leto po namestitvi. Lesna sova prične s paritvijo jeseni, do konca leta par zasede gnezdišče in teritorij velikosti cca. 1 km2. V osrednji Sloveniji prične lesna sova z gnezditvijo od januarja do marca, pričetek gnezdenja je odvisen od razpoložljive hrane.
 
in nameščanje gnezdilnic
Namestitev gnezdilnic iz 50 litrskih plastičnih sodov za lesno sovo
Lovska družina Gorjanci, namestitev gnezdilnih niš za sove in postovke
Namestitev gnezdilnic po sadovnjaku okoli hiše in bližnjem gozdu
Mariborski mestni park, namestitev gnezdilnic 26 in 32 mm za sinice
Vrbje pri Žalcu, namestitev gnezdilnic okoli ribnika
Ljubljanski mestni park Tivoli, namestitev gnezdilnic v Tičistanu
Nameščanje gnezdilnic v Kobaridu in okolici
   design by e.orbit   2021 gnezdilnice