obvestila
gnezdilnice
foto
zgodbe
izvirne gnezdilnice
projekti
načrti
gnezdilnic
sorodne
povezave
zimsko
krmljenje
knjiga
gostov
   
● Zanimivosti
● Plastične kantice
● Okrogla kantica 4,3 litra
Okrogla kantica v mladi smreki
Okrogla kantica v gostem šopu lip
● Oglata kantica 4,3 litra
Oglata kantica v gozdni podrasti
Oglata kantica pod napuscem
● Okrogla kantica 2,7 litra
Kantica 2,7 l v mladi smreki
Kantica 2,7 l v šopu lip
● PVC cevi
● PVC cevi premera 13 do 15 cm
Črna cev v gozdni podrasti
Siva cev v mladi smreki
● Betonske cevi
● Betonske cevi premera 15 cm
Betonska gnezdilnica v šopu lip
Namestitve betonskih gnezdilnic

PVC cevi
 
Okrogle plastične cevi različnih premerov so zelo primerne za izdelavo gnezdilnic. PVC cevi, ki se uporabljajo v gradbeništvu, so narejene iz 2 do 3 mm debele trde plastike, ki jo detel ne more razbiti. Uporabimo lahko črne ali sive cevi, da je v notranjosti temno, ko je gnezdilnica izdelana, kar odgovarja sekundarnim duplarjem. Za male vrste sinic uporabimo cevi premera od 12 do 13 cm, za veliko sinico pa cevi premera od 14 do 15 cm.
 
Izdelava gnezdilnice je zelo enostavna in hitra. Dno izdelamo tako, da cev postavimo na desko debeline 2 cm in z notranje strani ob obodu obrišemo krog. Nato s cirkularko ali vbodno žago po risu izrežemo krog. Izrezano dno od spodaj zagozdimo 1 cm globoko v notranjost cevi. Nato z vrtalnikom na zunanji strani izvrtamo 4 luknje, skozi katere zabijemo štiri žeblje, in na ta način fiksno pritrdimo dno. Ker ne moramo izvrtati popolnega kroga, so ob strani vidne manjše ožje špranje, ki odlično služijo zračenju gnezdilnice. Spodnji rob višine 1 cm, ki nastane s pomikom dna v notranjost, služi kot odkapnik za deževnico in preprečuje kapilarni dvig zunanje vlage - deževnice v gnezdno gradivo. Zgornji rob gnezdilnice odrežemo pod rahlim kotom, da dobimo nagib za odvajanje deževnice. Na zgornjem robu naredimo tudi dve 2 cm dolgi špranji višine 3 mm, ki služijo zračenju gnezdilnice. Na ta način preprečimo kondenzacijo vlage v notranjosti. Za streho uporabimo desko, obito v pločevino, ki jo z žico pritrdimo na zgornjem delu in gnezdilnica je izdelana!
 
Gnezdilnice narejene iz PVC cevi so namenjene nameščanju v naravi. Nameščamo jih v senco srednje gostih smrek, borov ali pa v gosto grmičevje in šope mladih lip na višino od 1,5 do 3 m. Tako nameščene gnezdilnice so dobro skrite pred plenilci.
 
● Plastični sod 50 litrov
Plastični sod 50 l na smreki
Plastični sod 50 l v mešanem gozdu
● Plastično vedro 20 litrov
Gnezdilnica za smrdokavro in čuka
● Leseni sodi in omarice
Lesen sod namenjen lesni sovi
Lesen sod na boru
Nočna omarica nameščena na hrast
Dvojna posoda za rože
   design by e.orbit   2021 gnezdilnice