obvestila
gnezdilnice
foto
zgodbe
izvirne gnezdilnice
projekti
načrti
gnezdilnic
sorodne
povezave
zimsko
krmljenje
knjiga
gostov
   
● Zanimivosti
● Plastične kantice
● Okrogla kantica 4,3 litra
Okrogla kantica v mladi smreki
Okrogla kantica v gostem šopu lip
● Oglata kantica 4,3 litra
Oglata kantica v gozdni podrasti
Oglata kantica pod napuscem
● Okrogla kantica 2,7 litra
Kantica 2,7 l v mladi smreki
Kantica 2,7 l v šopu lip
● PVC cevi
● PVC cevi premera 13 do 15 cm
Črna cev v gozdni podrasti
Siva cev v mladi smreki
● Betonske cevi
● Betonske cevi premera 15 cm
Betonska gnezdilnica v šopu lip
Namestitve betonskih gnezdilnic

Betonske cevi
 
Tudi betonske cevi notranjega premera 15 cm so zelo primerne za izdelavo gnezdilnic. Betonske cevi, ki se uporabljajo v gradbeništvu, so narejene iz 2 cm debelega vibriranega betona, katerega detel niti opraskati ne more. Betonske cevi lahko kupimo v trgovini z gradbenim materialom. Uporabimo cevi notranjega premera 15 cm. Izdelava gnezdilnice iz betonske cevi je nekoliko bolj kompleksna kot iz PVC cevi, vendar še vedno enostavna.
 
Naj takoj na zečetku jasno poudarim, da je potrebno vse luknje izvrtati, ko je betonska cev še v enem kosu, ker pri vrtanju cevi obstaja možnost, da bi se kakšen del cevi na robu odkrušil!
 
Postopek izdelave je naslednji:
-   še celo cev z metrom in svinčnikom razdelimo na 20 cm dolge kose. Za finalno natančno rezanje betona s fleksarco, naredimo rise po celem obodu cevi. Nato odmerimo in zarišemo točke za vrtanje lukenj, za vsako gnezdilnico moramo najprej izvrtati vseh 7 lukenj premera 4 mm.
-   4 cm pod zgornjim robom zarišemo točko, za vhodno odprtino premera 30 mm
-   1 cm pod zgornjim robom označimo 2 točki za luknji premera 4 mm za žico, s katero bomo pritrdili streho iz betonskega strešnika. Ti dve luknji sta zamaknjeni levo in desno za 90° glede na vhodno odprtino.
-   1,7 cm nad spodnjim robom označimo rise za 4 luknje premera 4 mm (med luknjami mora biti po obodu 90° zamika) za pritrditev lesenega dna z žeblji
-   ko imamo označene rise vseh 7 lukenj, pričnemo z vrtanjem s svedrom za beton premera 4 mm
-   nazadnje še dodatno povrtamo najširšo lukno za vhodno odprtino premera 30 mm in jo s svedrom dodatno s povrtavanjem zgladimo. Zglajeni robovi vhodne odprtine ne poškodujejo perja gnezdečih ptic.
-   šele, ko imamo izvrtanih vseh 7 lukenj, s fleksarco po risih razrežemo betonsko cev
-   čisto nazadnje še betonski strešnik za streho odrežemo na dolžino 27 cm
 
Leseno dno izdelamo tako, da cev postavimo na desko debeline 2 cm in z notranje strani ob obodu obrišemo krog. Nato s cirkularko ali vbodno žago po risu izrežemo krog. Izrezano dno od spodaj zagozdimo 0.5 cm globoko v notranjost cevi in skozi izvrtane luknje z žebljem označimo končni položaj žebljev. Nato dno vzamemo iz cevi in na označenih 4 točkah izvrtamo s svedrom za les luknje premera 3 mm, skozi katere bomo pritrdili dno. Te luknje v leseno dno moramo obvezno povrtati na sredini debeline dna, ker bi sicer žeblji razklali dno. Ker ne moramo izvrtati popolnega kroga, so pri nameščenem dnu ob strani vidne manjše ožje špranje, ki odlično služijo zračenju gnezdilnice. Spodnji rob višine 0,5 cm, ki nastane s pomikom dna v notranjost, služi kot odkapnik za deževnico in ji hkrati preprečuje kapilarni dvig v gnezdno gradivo. Za streho uporabimo klasični betonski strešnik, ki ga z žico pritrdimo na zgornjem delu in gnezdilnica je izdelana! Med strešnikom in betonsko cevjo ostanejo manjše špranje, ki preprečujeo kondenzacijo vlage v notranjosti. Zunanjost betonske gnezdilnice s črnim sprejem pobarvamo na črno, da se bo gnezdilnica bolje skrila v goščavi, kjer bo nameščena.
 
Gnezdilnice narejene iz betonskih cevi so namenjene nameščanju v naravi. Ker so znatno težje kot PVC cevi, jih nameščamo samo v gosto grmičevje in šope mladih dreves na višino od 1,5 do 3 m. Če je le možno, naj bo vhodna odprtina obrnjrna na jug, da gnezdilnico občasno greje sonce.
 
Postopek izdelave betonskih gnezilnic si lahko ogledate tukaj.
 
● Plastični sod 50 litrov
Plastični sod 50 l na smreki
Plastični sod 50 l v mešanem gozdu
● Plastično vedro 20 litrov
Gnezdilnica za smrdokavro in čuka
● Leseni sodi in omarice
Lesen sod namenjen lesni sovi
Lesen sod na boru
Nočna omarica nameščena na hrast
Dvojna posoda za rože
   design by e.orbit   2021 gnezdilnice